Publicat en Uncategorized

Prova d´avaluació individualitzada 3er primària

Des de l´APIMA volem compartir amb tots vosaltres la informació que ens ha fet arribar FAPA relativa a les proves d´avaluació individualitzada a 3r de primària. Més avall trobareu un  model de text que podeu utilitzar com a document d’oposició a les proves.070910VUELTAALCOLE025_MG_0579FAPA davant la prova d’avaluació individualitzada de 3r primària”

El mes de maig està previst que es passin les primeres proves d’avaluació individualitzada de 3er de primària en el marc de la LOMQE, no són les proves PISA ni les proves IAQSE d’anys anteriors.Després d’analitzar les intencions i continguts de les proves, i després de comentar el nostre parer amb altres col·lectius de la comunitat educativa (docents, equips directius i inspectors) us volem transmetre els arguments que ens fan pensar que no es fan en benefici dels nostres fills/es:

– La conselleria d’Educació parla “d’avaluació individualitzada de 3r”, sense aparèixer enlloc que es tracta d’una de les primeres proves avaluadores (les conegudes com a revàlides) previstes per la LOMCE, un dels objectius amagats, i molt ens temem que el seu objectiu principal serà l’elaboració de rànquings entre els centres educatius, un dels punts més contestats per la comunitat educativa.

– Es vol fer veure que són les antigues proves IAQSE que avaluaven competències, però les actuals proves avaluen continguts, amagant LOMCE per tot i sense recordar que aquest curs és el primer d’aplicació a 3r de primària, amb currículums aprovats per la Conselleria el 18 de juliol de 2014, dos mesos abans de l’inici del curs, sense possibilitat real d’adaptació.

– Les “proves model” que ha penjat la Conselleria al portal web de l’IAQSE no estan adaptades als coneixements dels infants de tercer de la nostra comunitat, perquè com dèiem no s’han pogut adaptar els currículums. Això vol dir que podrien demanar als nostres fills coses que no han estudiat, possiblement amb l’objectiu de justificar les bondats LOMCE a futures proves.

– Sotmet a infants de 8 o 9 anys a un estrés innecessari, amb dos dies de proves, en un format desconegut per ells, i amb altres proves d’expressió oral en català, castellà i anglès, que es faran al llarg dels quinze dies posteriors.

– La Conselleria afirma que tot això servirà per “informar i orientar” als centres, famílies i docents, però no tenim cap confiança en els actuals responsables de la Conselleria perquè tots sabem que aquesta legislatura han retallat recursos i personal de manera important.

– Les proves consten d’un qüestionari complementari a respondre pels pares i mares sobre dades socioeconòmiques i opinions familiars. Si les famílies no responem, fent ús del nostre dret a la intimitat, la Conselleria ha indicat a les instruccions que els mestres han d’obtenir les respostes dels alumnes, cosa amb la qual estam absolutament en desacord i que possiblement és il·legal.

A la vista de tot això, des de FAPA, ens demanem on queda un concepte com el de l’avaluació continuada, i si l’alternativa són aquest tipus de proves que amaguen dobles intencions. Per tot això, atesa la importància de la unitat d’acció amb la comunitat educativa, FAPA proposa a les APIMA:

Reunions de les APIMA amb els equips directius dels centres per a decidir i coordinar accions.

Reunió informativa oberta a tots els pares i mares, en especial als de 3r, per exposar-los la situació.

FAPA vol ser un suport per a què mares i pares es formin la seva pròpia opinió i que les APIMA tinguin eines que els permetin informar objectivament i ajudar a les famílies per a què:

– Expressin als tutors/ores i equips directius la seva disconformitat amb aquestes proves, exposant clarament, si és el cas, la seva oposició a que les facin als seus fills/es.

– No participin de l’enquesta complementària a les famílies que inclouen aquestes proves i que no es consulti des del centre, sota cap excusa, als seus fills/es sobre les qüestions socioeconòmiques i opinions familiars que conté l’enquesta, com plantegen les instruccions de la Conselleria en cas de no obtenir resposta de les famílies.

La opinió de la junta de FAPA és que aquestes proves no beneficien l’educació dels nostres fills i filles, ni milloren el sistema educatiu, més aviat incrementen les desigualtats.”

DOCUMENT D’OPOSICIÓ PER A LES FAMÍLIES

__________________________________________ pare/mare/tutor/a de ___________________________ alumne/a de tercer de primària del centre _________________________________________vull expressar la meva oposició a que es facin al meu fill/a les proves LOMCE d’avaluació individualitzada previstes pels dies 19 i 20 de maig de 2015 a la nostra comunitat per considerar que no són beneficioses per a l’educació del meu fill/a ja que:

· facilitaran l’elaboració de rànquings entre centres.

· avaluen continguts i no competències.

· les “proves model” que s’han fet públiques fan pensar que les proves no estan adaptades als coneixements dels infants a la nostra comunitat.

· sotmeten als infants de tercer a un estrés innecessari.

A més, vull expressar la nostra ferma oposició a que se interrogui al nostre fill/a sobre qualsevol qüestionari complementari que pretengui recollir informació socioeconòmica o familiar, ja que es tracta d’un menor sense referents/criteris que li permetin valorar aquestes qüestions i a més es tracta d’una informació que afecta a la nostra intimitat personal i familiar.

(MUNICIPI, DATA I SIGNATURA)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s